Ett nytt liv!?

Vad vill han nu då, tänker ni kanske? Är ju nästan 2 år sedan det skrevs något på denna sida.
Jo, jag vill berätta en sak, en del vet redan, andra inte. Inget jag (vi) försökt hålla hemligt, men inte skrytit över heller. Men vi börjar från början:

2007 startade min fru Pia företaget Energicellen i Deje. Efter att ha gjort förstudier och fått påskrivna avtal, startades företaget våren 2007. Namnet kommer sig av att företaget startade i gamla polishuset i Deje. När det dessutom var ett friskvårdsföretag blev namnet ganska bra...
På övervåningen i huset drevs Deje Vandrarhem. Floating var den huvudsakliga verksamheten, men även föreläsningar, konsulttjänster, utbildningar mm fanns på agendan. 

Första året var det mycket jobb, mest för min fru men även för mig då jag hjälpte till med administration mm. Dessutom hade vi två barn (8 och 6 år) att ta hänsyn till. Jag jobbade vid denna tidpunkt deltid på Dejeskolan.
Kommunen, som vi hade avtal med, både friskvårdsavtal och hyra för vandrarhemmet, sa upp avtalen redan efter ett år. Vandrarhemmet flyttade de tvärs över gatan... Första lågkonjukturen kom...
Nu stod vi med ett stort hus, tom övervåning samt ett bostadshus. Vi såg oss tvingade att sälja bostadshuset för att minska kostnaderna. Renoverade övervåningen i gamla polishuset, flyttade in hösten 2008, samma dag som hustrun fyllde 50.
En del större projekt/studier gjorde att företaget gick runt, men inte mer. Pia sökte jobb på Brottsofferjouren och fick det. Jag blev uppsagd våren 2009, bestämde mig för att läsa på universitetet, 3-årig Webb- och Multimediautbildning. 
Som ni förstår, minskade Energicellens öppettider, även om vi hade hjälp, samt att jag kunde kombinera studierna med jobb där.

Vintern 2011 fick jag besked från CSN att eftersom jag fyller 45 i januari, minskas studielånet drastiskt. 
Hur vi klarade av den våren har jag inget minne av, allt var så rörigt. 8 mars 2012 kör Pia av vägen, får en whiplash-skada. Hon ska föreläsa genom sitt jobb på Brottsofferjouren. Trots detta får hon ingen ersättning från arbetet, ingen livränta. Hon försöker jobba, men i maj 2012 går det inte längre. Hon blir sjukskriven.
Samtidigt som företaget går med förlust, ser vi ingen annan utväg än att sätta det i konkurs. 28 april 2012 görs så detta. Eftersom Energicellen var en enskild firma, tar vi nu över alla skulder privat, över miljonen totalt. 
Dessutom har vi ingen bil, då det skulle kosta runt 100 000 att fixa den. Några månader innan olyckan, gick Citroens försäkring ut. Detta utan att vi blev meddelade. Vi hade därför ingen helförsäkring på bilen.
Jag är färdig på universitetet juni 2012, men får inget jobb inom IT-branschen. Är för gammal (45 år)... Hankar mig fram med extrajobb som vikarie i kommunen. Dessutom tycker myndigheterna att man kan ha löneavdrag för skulderna trots a-kassa.

Som jag skrev, i maj blev Pia sjukskriven, krångel med Försäkringskassan, och jag blev som sagt arbetslös efter studierna. Detta innebar att vi inte skulle få pengar över sommaren pga myndigheternas utbetalningssystem mm. Socialen då? Nej, ni får inga pengar, men ni kan få låna av oss tills ni får a-kassepengarna/sjukpengen!

Börjar ni fatta den ekonomiska situationen? Katastrof är milt uttryckt. 

I och med konkursen vill banken sälja vårt hus på exekutiv auktion, priset tror jag var 360 000 kr. En dryg jävla bankman från Nordea, kommer till oss, sitter och gungar överlägset på en av våra stolar, har inte tagit av sig skorna, och raljerar hur dåliga vi är. 
Vi lyckas till slut få tag på en person vi fått veta köpt lite fastigheter runt om i Värmland, visar sig vara en halvbekant till oss. Han kollar över huset, inspekterar allt. Lämnar ett bud till banken på 320 000 (om jag ej minns fel). De säger tvärt nej, vi kommer få ut mer på auktion. Pia blir tvärförbannad, cyklar ner till Nordea i Forshaga, läxar upp en av cheferna där. Dagen efter har de gått med på försäljningen, och vi får bo kvar med våra barn!

Vi söker skuldsanering, det är inte gjort i en svinblink... Efter flera omgjorda ansökningar, beviljas Pia skuldsanering december 2013. Jag får dock avslag då jag är arbetslös och arbetsförmedlingen tror jag ska få jobb inom kort. Löneavdragen på A-kasseersättningen fortsätter...
Hösten 2013 lyckas jag vinna ett kval till Pokerfinnkampen i Tallinn. Boende, flyg och inköp ingår. Väl där lyckas jag komma på plats 8 av 100 startande, blev en bra jul detta år också :D
Får längre vikariat i Forshaga Kommun januari 2014, blir beviljad skuldsanering från och med september 2014. 

Över 6 000 kr i månaden kommer nu att gå till våra skulder i 5 år. Bara att acceptera och blicka långsamt framåt. 
Nu följer några år som är riktigt tuffa, framförallt för våra barn som vi inte kan ge allt vad vi tycker de ska ha. Maten i hushållet prioriteras, vi har aldrig gått och lagt oss hungriga!!
Vi söker och får en del bidrag av Svenska Kyrkan och Majblomman, vilket vi är fantastiskt tacksamma för, detta har bidragit till att våra barn kunnat hålla på med sina idrotter. det är inte billigt att sporta med alla avgifter, skor, klubbor mm. TACK!

Orkar inte gå in på allt negativt, lyfter fram lite ljusglimtar istället:

Om vi återgår till bilen: Jag ringer en nära släkting, undrar om hon vill hjälpa oss med bilen. Självklart säger hon. Pengar fixas och bilen kunde lagas!
Poker-SM Malta 2015, springer bra där och julen är räddad igen.
Årsmöte med Svenska Pokerförbundet 2016, vi åker dit dagen innan. Spelar en turnering på Casinot (sålt andelar till såklart). Vinner den, nya däck till bilen - check!
2018 under våren blir Erik uttagen till en fotbollsakademi i Italien. Han ska gå där 2 terminer. Kostnad 180 000 kr... Vi kan ej ta banklån, söker pengar på olika ställen, men nej. Släkt o vänner skänker lite grann, men det ser mörkt ut. Då ringer det en kväll en nära släkting och undrar hur det går. Vi får nog tacka nej säger vi, fattas alldeles för mycket pengar. Nej, säger han. Vi (han o flickvännen) betalar, inga krav på återbetalning. Jisses vad vi grina den kvällen (kommer även tår nu när jag skriver detta)!

Men hallå där, kanske någon säger. Du har ju spelat Poker-SM utomlands i flera år, hur förklarar du det?
Enkelt, jag har suttit med i Svenska Pokerförbundets styrelse i en herrans massa år. Under Poker-SM är vi i styrelsen på plats och representerar förbundet och idkar medlemsvård. Boende, resa och mat ingår. Det enda som kostar oss är det vi vill spela. Och då har jag sålt en massa andelar för att kunna spela. Jag har även blivit sponsrad av släkt och vänner

Men varför publiceras detta inlägg just idag? Jo, för idag har jag gjort SISTA INBETALNINGEN PÅ SKULDSANERINGEN! 

Hej då förr, välkommen Livet!

PS kan ha glömt personer, detaljer mm, ber om ursäkt i så fall. Men euforin är maxad! #hjärnsläpp